Midnattssolen har gått ner...


Jag minns det som om det var igår…När examen närmade sig för eleverna i årskurs 9 på min forna högstadieskola närmade sig, bjöd seden att vi bussades ner till Then Kongliga Hufwudstaden för diverse förlustelser. För majoriteten lockade besök på Gröna Lund och Skansen i kombination med en shopping spree i klädesaffärer vars like man aldrig fann eller finner i Söderhamns centrum. Så icke för mig och mina kumpaner.

 

Resans huvudattraktion var för oss Heavy Sound, den anrika metallskivaffären. Att träda in genom detta etablissemangs dörr måste ha gett oss samma känsla som en muslimsk pilgrim känner när han sätter fot i Mecka. Där fanns allt! Just denna resa inhandlade jag en platta jag läst om i Metal Hammer. Kom ihåg att detta var i den mörka forntiden innan internet. Albumet i fråga var Crimson Glory’s självbetitlade debut.

 

I en tid då hårdrocken var uppdelad i antingen Thrash Metal med banden i läder, jeans, nitar och t-shirt alternativt flanellskjorta, eller den mer glammiga stilen som numera går under epitetet ”pudelrock”, hamnade Crimson Glory någonstans mittemellan. De ville framhäva det visuella och lade sig till med ansiktsmasker i silver, vilket skulle ha direktkvalificerat dem till statistroller i Stanley Kubrick’s Eyes Wide Shut. Att det såg oerhört fånigt ut bekom dem inte.

 

Musiken däremot var allt annat än fånig. Kraftfull och mäktig men på samma gång spröd och känslig. Tyvärr höll formen bara i de två första skivsläppen, nämnda Crimson Glory samt uppföljaren Transcendence. Sedan slog skivbolagets profithungriga tassar klorna i dem och de mjäkade till sig i fruktlösa försök att få till en hitsingel. Fail.

 

Gruppens styrka var, förutom fina bitar, gediget gitarrspel som kombinerade melodier med attack och gnista samt en synk mellan trum- och basspel att dö för. Men framför allt sången!

 

För den stod den mystiske Midnight (eller John Patrick McDonald som han kallade sig när han inte bekämpade brott nattetid). Enligt min mening är denne en av de största sångare hårdrocksvärlden någonsin skådat. Han klarade allt. Ena stunden en mäktig tordönsstämma som med kraft och frenesi skar igenom musiken. I nästa stund avge ett falsettskrik som fick alla hundarna i kvarteret att komma springande för att ögonblicket efter sjunga med fängslande spröd, vacker och förvånansvärt sorgsen, känslofull röst.

 

Tyvärr så tackade han inte gärna nej till ett glas eller tio vilket ledde till att han fick sparken efter tredje skivan. Han föll då ner i dryckenskapets avgrund där han befann sig i tio år för att därefter försöka sig på en comeback med Crimson Glory efter diverse havererade soloprojekt. Försöket misslyckades och Midnight skruvade återigen av korken på flaskan.

 

Klockan 3.30 på natten den 8 juli 2009 avled Midnight på sjukhus till följd av lever och njurskador. Världen miste då en av sina största sångtalanger.

In death I’ve found the answer

In death I live again

Fear not the reapers blade

It does not mean the end

It never really ends…”

Transcendence, Crimson Glory. Lyrics: Midnight


Kommentarer
Postat av: Metalnallen

Tack detsamma!

2010-02-05 @ 14:14:27
URL: http://metalnallen.wordpress.com
Postat av: Ida

Detsamma :)

2010-02-05 @ 14:50:39
URL: http://drinkitup.blogg.se/
Postat av: S

sv; yea thanks, desamma! ALLTID;D2010-02-05 @ 16:15:36
URL: http://rockaholiic.blogg.se/
Postat av: Ema - Metalälskare och Fotonörd

sv; det gör dom verkligen :D Detsamma! \m/

2010-02-05 @ 17:19:19
URL: http://emaaaaa.blogg.se/
Postat av: Micke

sv:

Kollade in Norrfly. MYCKET intressant!!!

Trevlig helg på dig oxå!

2010-02-05 @ 22:55:41
URL: http://loveliferock.blogg.se/
Postat av: aleeekz - tävling pågår.

Hallå hallå :)

haft en bra kväll? :)

tänkte berätta att jag har en tävling om ett underbart smycke på min blogg, länk : http://voffsen.blogg.se/2010/february/-tavling-fran-lovebeproud.html

om du inte vill vara med så ber jag om ursäkt för denna kommentar .ha det bra <3

2010-02-06 @ 11:36:59
URL: http://voffsen.blogg.se/
Postat av: Avarquare

sv: detsamma detsamma :D<3

2010-02-06 @ 17:33:33
URL: http://avarquare.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0